Advertisement :- Villa De Porto ~ A Private Gateaway in Langkawi

Sunday, May 29, 2011

Hotel perlu tolak ansur - Sinar Harian

KUAH - Pengunjung termasuk kaki pancing dan nelayan pantai di sini kecewa dengan sikap pengurusan sebuah hotel di pekan Kuah yang menjadikan perairan dan pantai sebagai kawasan larangan.

Menurut nelayan di sini, mereka pernah dihalau jika memancing atau melabuhkan pukat di laut berhampiran hotel berkenaan.
AL :- Kenapa dihalau nelayan. Kawasan laut berhampiran bukan dibawah kawalan hotel. Ia boleh digunakan oleh sesiapa saja.

Dalam perkembangan lain, satu lagi dakwaan, warga pendidik dan waris di sini turut kesal apabila pihak pengurusan hotel enggan memberi kebenaran kepada Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) meminjam dan mendapatkan bekalan elektrik bagi Pertandingan Kawad Kaki Kelab Remaja Sekolah dan Pasukan Beruniform Sekolah peringkat daerah selama dua hari, di Dataran Pekan Rabu, minggu lalu.

Menurut guru yang enggan dikenali, mereka akur dengan pihak hotel berkenaan, bagaimanapun berasa terkilan kerana selama ini banyak aktiviti dan tempahan penginapan membabitkan jabatan dibuat di hotel terbabit.
AL :- Kepada Pejabat Pelajaran Daerah. Kalau betul Hotel tersebut enggan bekerjasama maka keluarkanlah pekeliling utk bagi arahan utk aktiviti PPD & sekolah tidak tinggal di hotel ini. Sepatutnya Hotel perlu amalkan CSR "Corporate Social Responsibilty" utk tolong bagi bekalan elektrik kepada aktiviti tersebut. Tapi pastikan PPD buatlah surat rasmi utk mintak bekalan elektrik diberikan kepada sebarang aktiviti. Bawak bincang...

Beberapa waris pula mencadangkan, Lembaga Pembangunan Langkawi (Lada) perlu memasang bekalan elektrik tetap di dataran berkenaan supaya tidak perlu lagi mengharapkan bantuan daripada hotel berdekatan.
AL : Bukan pihak LADA. Tapi LADA bersama-sama dgn TNB perlu membekalkan bekalan kuasa sebab disitulah byk aktiviti dijalankan. Takkan nak harapkan Hotel @ kedai berdekatan bagi bekalan elektrik.


No comments: