Advertisement :- Villa De Porto ~ A Private Gateaway in Langkawi

Wednesday, April 22, 2009

Kota Mahsuri


ULU MELAKA - Melangkah sahaja ke Kota Mahsuri pengunjung dikehendaki membayar RM5 untuk mendapatkan tiket. Dalam tinjauan wakil Sinar Harian, terdapat beberapa bahagian di dalam kawasan itu iaitu muzium legenda yang mempamerkan kekayaan sejarah Langkawi, rumah tradisional Melayu, dewan teater Mek Mulung, Muzium Batu dan beberapa premis menjual cenderamata.

Namun apa yang menyedihkan, masih berdapat bahagian yang masih terbengkalai dan kurang terjaga. Memasuki ke Perkampungan Kedah pula terdapat Balai Indera Mambang Segara, Teratak Sri Mawat, Sri Merong, Sri Tama, Perigi Mahsuri, Warung Mak Andeh dan Taman Ethno Botanik.

Bagi memasuki ke Balai Indera Mambang Segara atau kediaman Dato’ Pekerma Jaya anda dikehendaki membayar RM1, ini bermakna keseluruhan kawasan Kota Mahsuri mengenakan bayaran RM6 dan jika anda menggunakan perkhidmatan tandas anda dikehendaki membayar 30 sen. Apa yang mendukacitakan sebahagian daripada balai indera mambang segara itu adalah kedai menjual cenderamata dan sebahagian lagi adalah bahagian patung rekaan semula sejarah

Mahsuri dibunuh dengan bumbung bangunan yang bocor dan kawasan bawah rumah dipenuhi sampah. Selain itu, adakah berpatutan dengan bayaran yang dikenakan kepada pengunjung yang mana kawasan itu dipenuhi gerai menjual makanan dan minuman serta kedai cenderamata. Pelancong kebiasaannya ingin melihat tinggalan sejarah, bukannya untuk membeli belah barangan cenderamata, hiasan diri dan pakaian.

Lebih mengecewakan tiada sebarang risalah menyatakan keluasan kawasan itu dan sejarah Kota Mahsuri yang dipercayai baru dinaik taraf pada tahun 2005. Di hadapan Kota Mahsuri berdirinya sebuah papan tanda tapak projek cadangan membina bangunan tambahan dan membaik pulih Kota Mahsuri. Mengikut pelan projek tersebut projek itu akan dilakukan ke atas bangunan auditorium dan rumah guru silat di atas Kompleks Kota Mhasuri.
Dalam jangka masa empat tahun Kompleks Mahsuri terpaksa dinaik taraf sekali lagi, jika aspek penjagaan kurang diutamakan, tidak mustahil Kota Mahsuri akan dibaiki setiap tahun.
--------------------

Anaklangkawi :-

Ada kebenarannya luahan sinar harian berkenaan dgn keadaan di Makam Mahsuri. Sehingga sekarang pada hemat saya kawasan di Makam Mahsuri diletakkan dibawah jagaan LADA. (Jika salah telahan ni sila tegur). Revamp yg serius perlu dilakukan utk mengembalikn sinar di kawasan tersebut. Mungkin dgn melakukan perubahan drastik @ menukar kontraktor yg bertanggungjawab dlm menyelenggarakan kawasan tersebut.

Makam Mahsuri menjadi lambang Pulau Langkawi. Maka jagalah ia seadanya.

3 comments:

mummyta said...

Erm.. lagi satu tempat parking agak kurang la... hari biasa ok la.. tapi kalu cuti sekolah memang sesak...

anaklangkawi said...

Setuju.. tempat parking mmg kurang terutama cuti sekolah

Unknown said...

Hi,
we are impressed to see correct information at your web pages keep update latest .

Regards
Stalwart Solutions

Hotels & Packages
Agra Taxi Service
Dehradun Taxi Service
Govt Job Information