Advertisement :- Villa De Porto ~ A Private Gateaway in Langkawi

Thursday, May 6, 2010

Penceroboh perairan negara tumpas

KUAH - Empat bot nelayan asing dengan 21 anak kapal dirampas ketika menjalankan aktiviti penangkapan ikan di perairan negara, di Pulau Perak kira-kira 86 batu nautika dari Langkawi. Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menahan dua bot itu selepas didapati tidak mempunyai permit penangkapan ikan yang sah. Selain itu, awak-awaknya berusia antara 21 hingga 55 tahun tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri. Operasi berjaya mengesan tiga bot pertama dengan 16 awak-awak termasuk tekong pada jam 10.30 pagi sedang melakukan aktiviti penangkapan dengan memasuki perairan negara melebihi 12 batu nautika dari garis sempadan ketika rondaan penguatkuasaan operasi Satria utara di perairan Selat Melaka utara. Manakala bot kedua dikesan kira-kira 22 batu nautika dari bot pertama dengan kapal pengesan, KM Siamil yang diketuai oleh Leftenan Maritim Hilmi Abdullah bersama 25 anggota.

“Tiga bot pertama dikesan ketika mereka menjalankan aktiviti merawai dalam perairan negara berasaskan bacaan koordinat yang disahkan. “Dalam perjalanan ke pangkalan, kami mengesan sebuah lagi bot asing dinaiki seorang tekong dan lima awak-awak dari negara sama kira-kira jam 1.03 petang sedang berlabuh sambil melakukan aktiviti menangkap ikan,” katanya.

Menurutnya, nelayan dari Belawan, Indonesia terbabit mendapat pelbagai jenis ikan sebanyak satu tong seberat 50 kilogram setelah berada di perairan selama empat hari. Zulkifli berkata, siasatan lanjut akan dibuat bagi mendakwa nelayan terbabit kerana kesalahan mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Perikanan Malaysia kerana menangkap ikan di perairan tanpa permit sah.

Menurutnya, alasan sesat menjadi topik utama selepas ditahan pihak berkuasa dan mengakui ini kali pertama dia memasuki perairan negara.

Sinar Harian

Anaklangkawi :-
Biasala alasan sesat.. kadang2 tu tak paham awat la sampai sini curi ikan..
kat negara depa takdak ikan ka!

No comments: