Advertisement :- Villa De Porto ~ A Private Gateaway in Langkawi

Tuesday, February 16, 2010

Dr Mahathir Sedih Langkawi Tidak Lagi Dalam LTdL

LANGKAWI, 14 Feb (Bernama) -- Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sedih kerana Pulau Langkawi tidak lagi menjadi laluan dalam Jelajah Basikal Le Tour De Langkawi (LTdL) sejak beberapa tahun lepas. Katanya pulau peranginan itu sepatutnya disenaraikan dalam peringkat Jelajah LTdL kerana matlamat awal penganjuran kejohanan itu adalah untuk mempromosikan pulau itu di mata dunia. Dr Mahathir, yang menjadi pencetus penganjuran Jelajah LTdL pada 1996, berkata berikutan LTdL tidak lagi diadakan di pulau itu maka satu kejohanan basikal bukit antarabangsa Langkawi akan dianjurkan pada Jun ini.

"Saya sedih kerana LTdL tidak dipertandingkan di Langkawi, sepatutnya diadakan di pulau peranginan ini," katanya pada sidang akhbar selepas melancar feri penumpang "My Ferry 2" berharga RM7 juta di Jeti Kuah, di sini. LTdL dalam bahasa Perancis bermaksud 'Melancong ke Langkawi' merupakan acara lumba basikal tahunan yang dianjurkan oleh Malaysia sejak 1996 dan edisi ke-15 tahun ini akan bermula 1 hingga 7 Mac ini.Dr Mahathir berkata kejohanan basikal bukit antarabangsa Langkawi akan diadakan pada 26 dan 27 Jun ini bagi menggantikan perlumbaan LTdL di pulau peranginan itu. Katanya kejohanan itu akan dianjurkan oleh sebuah syarikat tempatan dengan menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM500,000. Menurutnya dua kategori akan dipertandingkan iaitu acara merentas desa sejauh 55 kilometer dan marathon 120 kilometer.

Mengenai LTdL, Dr Mahathir berkata ianya adalah bahan promosi bukan sahaja untuk Langkawi malah untuk Malaysia dan adalah lebih berkesan jika perlumbaan itu disiarkan oleh stesen televisyen di luar negara..-- BERNAMA

Anaklangkawi :-
Meh sama2 org langkawi boikot LTDL memandangkan depa pakai trademark nama langkawi tapi takdak langsung laluan di Langkawi.. PENIPUAN yg nyata.. org korperat boleh cakap sbg misleading tau..

No comments: