Advertisement :- Villa De Porto ~ A Private Gateaway in Langkawi

Friday, November 26, 2010

Program Juara Rakyat Langkawi : Kelulusan Kerajaan PAS diperlukan

LANGKAWI, 25 Nov (Bernama) -- Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) masih menunggu kelulusan tanah daripada kerajaan Kedah untuk membina Jeti Nelayan Sungai Cenang di sini.

Pengarah LKIM Kedah Muhamad Noor Had berkata permohonan tanah seluas 1.6 hektar telah pun dibuat untuk pembinaan jeti yang akan dilengkapi dengan ruang pendaratan ikan, pemasaran, pejabat dan restoran.

"Kita hanya menunggu masa untuk tender projek itu kerana reka bentuk telah siap," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian elaun sara hidup nelayan pada Program Juara Rakyat Bulan Petani, Penternak dan Nelayan di sini Khamis.

Penyampaian itu dilakukan oleh Setiausaha Sulit Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Zulfitri Yaccob di Kompleks Nelayan Langkawi di Penarak, Kuah.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa mengadakan lawatan ke sini awal tahun ini meluluskan RM7 juta untuk pembinaan jeti itu dan RM2 juta lagi projek penahan ombak.

Muhamad Noor berharap kerajaan negeri memberi kebenaran secepat mungkin untuk pembinaan jeti itu.

Mengenai elaun sara hidup nelayan, beliau berkata sebanyak RM180,000 dibayar kepada 900 nelayan pada hari ini. Sehingga kini, sebanyak RM13 juta dibayar kepada 6,000 nelayan seluruh Kedah.

-- BERNAMA

LANGKAWI - GEMBIRA.....Sebahagian daripada 900 nelayan dengan wajah gembira menunjukkan elaun sara hidup berjumlah RM200 selepas majlis penyampaian elaun itu sempena Juara Rakyat bulan Petani, Penternak dan Nelayan di Kompleks Nelayan Langkawi di Penarak Kuah.

Cerita Lama
A1, A2, A3, A4

From FB Sinar Harian :-

AL : elokla jadi juara rakyat.. pakat bagi .. sekurang2nya berlumba2 nak bagi amal @ duit pada rakyat & mereka yg susah.. Dulu susah bebenor..
apa2pun pastikan duit yg diberi sumber yg halal... bukan duit judi noo... ehehe

Kerajaan negeri luluskanlah cepat permohonan LKIM.. utk rakyat jugak.. Perkara yg telah dibawak oleh Ahli Parlimen Langkawi cuba utk ditunaikan oleh Kerajaan Pusat.. itulah antara usaha yg dibawa oleh Ahli Parlimen Langkawi utk Jeti Kuala Chenang.. Maka kerajaan negeri bagilah cepat kelulusan.. utk kesejahteraan rakyat jugak..


No comments: