Advertisement :- Villa De Porto ~ A Private Gateaway in Langkawi

Tuesday, August 11, 2009

Kampung lubuk setul tubuhkan KRT

BOHOR - Penubuhan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) di kampung-kampung dan taman perumahan mampu mengukuhkan hubungan perpaduan masyarakat setempat. Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Negeri Kedah, Yunus Mansur berkata, penubuhan KRT menjadi pendorong untuk memastikan keseluruhan penduduk di kampung dan taman perumahan terlibat dengan aktiviti yang dianjurkan tanpa mengira kaum.

Menurutnya, KRT juga dapat memastikan sesuatu kawasan itu lebih selamat dengan mewujudkan Skim Rondaan Sukarela yang disertai masyarakat setempat. “Skim Rondaan Sukarela dilakukan oleh masyarakat setempat itu sendiri, dan mereka kebiasaannya mahir tentang selok-belok sesuatu kawasan dan mengenali penduduk di taman atau kampung yang diduduki. “Malah mereka yang menyertai skim ini tanpa mengira umur dan kebiasaannya adalah belia di sesuatu tempat itu,” katanya ketika merasmikan Majlis Pelancaran KRT di Padang Bola sepak Kampung Lubuk Setul, Mukim Bohor.

Yunus berkata, dengan adanya KRT di sesebuah kawasan perumahan keselamatan dan jalinan silaturahim dapat diwujudkan tanpa mengira bangsa dan agama. Menurutnya, KRT Kampung Lubuk Setul yang ditubuhkan sejak September tahun lalu merupakan antara 19 KRT yang terdapat di Langkawi. “Di Kedah, terdapat 248 KRT yang ditubuhkan di kampung-kampung dan taman perumahan, daripada jumlah itu, 78 daripadanya menubuhkan Skim Rondaan Sukarela bagi mengawasi keselamatan kawasan setempat,” katanya.

Sementara itu, majlis pelancaran berkenaan diadakan meriah dengan pelbagai aktiviti seperti sukaneka, demonstrasi anjing pengesan oleh Unit K-9 Kastam, demonstrasi pemadaman api, dan juga acara tarik tali. Selain itu, gerai pameran yang disertai Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Bomba dan Petrosains turut dibuka.

Sinar Harian 9/8/09

Anaklangkawi :-
Elokla ditambah KRT di semua kampung sekurang2nya org2 taman & kampung lebih mengenali antara satu sama lain.

No comments: